Billed- og glaskunstner, skulptør FRIDA FRANKO-DOSSAR

Medlem af Foreningen for Danske Kunsthåndværkere- og Designere

Frida er livskunstner, der har udøvet mange facetter af det kunstneriske virke. Først som tegner, illustrator og maler – og på det seneste som skulptør og glaskunstner. Hun har været portrættegner, undervist i tegning, illustreret en lang række udgivelser og udgivet en billedbog. Og de seneste år har hun også arbejdet med skulpturelle værker lavet af glas og keramik. Det største værk, Frida hidtidigt har skabt, er en glasmosaik på 250 x 130 cm bestående af 530 glasstykker – alterbilledet i Vestre Kapel i Horsens.  

 

Med Fridas egne ord:

”Først kom forelskelsen i den nøgne sorte streg. Den energiske og målrettede – og den kærtegnende og delikate. Og stregerne har fundet vej tusindvis af gange rundt og rundt om det vigtigste af emnerne – mennesket.

Vi har været i alle kringelkroge sammen. Den sorte streg og jeg. Set dybt i øjnene på – betragtet og skildret skønheden af hundredvis af mennesker. Funderet over livets mening, og fabuleret. Og vi har også drillet sammen… Men altid med respekt for, at mennesket er vidunderligt, skrøbeligt og værdifuldt.  

Den sorte streg fik følge af farverne med årenes løb, og farverne hjalp til at blive ved med at fortælle – sandheder og drømme. De var med til at fortælle historien Om dengang hunden, katten og musen blev fjender for evigt. Billedbogen, der blev til efter en historie fra en anden del af verden – med bro til vores over farver og steg.

Efter mange år med streg og penselstrøg på den flade papir og lærred fik mine hænder lyst til at give form til stregen. Kærtegne og slås med materien. Mærke efter mennesket, og sætte mærker efter mennesket med de bare hænder i glas og ler. Og jeg er ikke færdig med at gå rundt om, beundre, og forsøge at beskrive – det vigtigste af emnerne. Mennesket.”